Ole Pedersen

 

Historien om drengen fra landet, der blev værtshusholder i Nyhavn og fik 8 børn med lange navne.

 

Daglejerens søn

Ole er søn af indsidder og daglejer Peder Olsen og har andre planer for sit liv end at følge i faderens fodspor. Hans første værtshus er i Helsingør og det næste er i København. Han er dog lige tilbage på landet for at gifte sig med Maren Kristine Nielsen i Glumsø. Så er det afsted til København, hvor mange søger til fra landet.          

På den pæne side af Nyhavn i København

I dag er Nyhavn en lille oase i byen. Mens vandet klukker i kanalen og med en dyr, men kold skummende fadøl i sommersolen, kan man måske med lidt fantasi forestille sig stedet som det var engang (hvis man lukker øjnene halvt og ignorerer støjen fra turister og havnerundfartens både). I mange år var det Københavns red-light-district, hvor sømændene soldede hyren op; godt hjulpet af skumle værtshuse, tatovører og prostituerede piger fra provinsen. Der var fyldt med små og store sejlskibe i kanalen og et leben både dag og nat. Alt dette skete på den uartige side af Nyhavn.

 

Ole og Maren flytter omkring 1880 ind på den pæne side af Nyhavn i nummer 20. Det er et kønt, rødt hus med hvide vinduer, hvor H.C. Andersen boede i 1830’erne: "Jeg har et smukt Værelse ud til Canalen hvor Skibene ligge og Vinden piber i Seilene ...". Familien bor først på kvisten, men flytter efterhånden til større lejligheder længere nede mod Havnegade og lejer til sidst både stue og 4. sal i nummer 40.

 

I 20 år har Ole og Maren værtshuset i stuen af nummer 38. En af sønnerne er kelner her og Maren er beværterske efter Oles død. Hun sælger muligvis i 1916, hvor den nuværende Café Optimisten er startet.

32 navne og nye slægtsnavne

De 8 børn bliver begavet med 4 navne hver. Færre navne kan nok heller ikke gøre det, når man bliver inspireret af de mange fine navne på Holmens øvrige beboere. Men der er lige det med Petersen.    

 

Den danske navneskik "lider af at være ensformig, u-praktisk og uskøn i en saadan Grad, at man vanskelig skal finde dens Lige andensteds" erklærede en kommission i 1899. I mange år havde myndighederne forsøgt at udrydde bøndernes tradition med sen-navne. Nu prøver man igen med loven om navneforandring af 1904. Med begrænset held; kun 100 familier om året ændrede navn. Dengang – ligesom i dag - er den psykologiske modstand ved at ændre sit slægtsnavn simpelt hen for stærk.

 

Nogle af sønnerne overvinder sig dog. I 1911, 1918, 1919 og 1920 får de nye efternavne og markerer måske derved, at de heller ikke følger i faderens spor; de er ægte – andengenerations - Københavnere.       

 

 

Personhistorie samlet af Hauge Larsen 2008

 

 

I dag foretrækker nogle navnet Solskins-siden om den uartige side af Nyhavn og Museums-siden om den pæne side.

     

 

Se hans mange efterkommere.

   

 

Nyhavn 38 er i dag Cafe Optimisten, se deres hjemmeside med gamle og nye billeder.

     

     

En god side om

Nyhavns pæne side med forklaringer og billeder.

      

       

Lejligheden i

Nyhavn 40 ejes i dag af Søfartens Ledere og kan lejes for 1.500 kr. for en weekend.